Logotypskugga

Hem Nyheter Om myskoxen Invandringen Filmer Rädda myskoxen Länkar

Nyheter om myskoxen i Sverige

Naessas_med_kalv.jpgEn kalv är född

På Sveriges nationaldag den 6:e juni fick Myskoxen Naessa i hägnet en kalv. Se bilden.

Frågan är vad kalven skall heta. Det är en ko har jag förstått. Besökarna till hägnet kunde föreslå namn och lämna förslaget på Naturrummet i Tännäs. Även jag har bidragit med förslag på namnet Tenda, som är ett fornnordiskt namn från början.

Även Tännäs har fått namnet av det fornnordiska tenda, som betyder "den glittrande" eller "den glänsande", och omnämns så tidigt som 1406.


Lyckad myskox-utsättning i Härjedalen

Myskoxen ”Idun” betar bland myskoxarna som om hon alltid varit till fjälls. Hon accepterades av flocken och betar nu med de övriga individerna på högfjället. Hon är född och uppvuxen på Myskoxehägnet i Tännäs. Det är till stor glädje att veta att utsättningen gick som det var tänkt.  Däremot fanns ingen årskalv – det är nu sju oxar i gruppen. 

Idun föddes den 5:e juni 2011 på Myskoxcentrum. Hon fick sitt namn av Expressens läsare. Föräldrar är Helga och Härje. Torsdag den 4e april 2013 släpptes hon ut på fjället i syfte att hjälpa den vilda myskoxstammen att säkra des överlevnad.


Pitoraq Jr är siktad i sommarreviret

På midsommaraftonen sågs Pitoraq Jr betandes ensam i sommarreviret. Det är normalt att tjurarna går för sig själva under försommaren.  Det skall bli spännande att se om det blivit någon kalv och – förstås – om Idun fortfarande är med i gruppen. 


Inspektion av stammen

Tännäshägnets veterinär och Hielke Chaudron – Iduns skötare i hägnet var ute och tittade till flocken.   Idun var nu helt inne i flocken som hade vandrat c:a 2 km från utsättningsplatsen. Hon hade inga problem att gå i den tidvis djupa snön  – inte heller på barblåst kalfjäll med många stenar. Inga knuffningar eller tecken på utanförskap. Hela utsättningsoperationen blev väldigt lyckad ! Nu har vi sju djur på fjället. Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen och Myskoxcentrum i Tännäs har finansierat och ställt upp med allt förarbete. Men det finns många fler som har gjort utsättningen möjlig såsom Länsstyrelsen i Jämtland och Naturvårdsverket. 

utsattning_idun.jpgUtsättningen av Idun lyckades över alla förväntningar

Själva utsättningen fungerade enligt våra planer. Inte en detalj som gick fel. Nu är hon inne i gruppen. Betar som om hon alltid varit till fjälls.  Övriga myskoxar accepterar henne som en naturlig del av flocken.  Myskoxarna har övervakats under några veckor och man kan konstatera att allt är frid och fröjd. Nu börjar våren på allvar även uppe i högfjället och nu får myskoxarna sköta sig själva.

 


Den vilda myskoxflocken lokaliserades häromdagen

sommar_2013.jpgAlla sju djuren verkade vara i fin form. Man har medvetet låtit djuren vara i fred för att inte tära på deras fettreserv. En mager ko kan lätt kasta sin kalv.  Nu verkar det vara ok – hon ger ettåringen di, som Ni ser på bilden.  Myskoxen ”Sofie” som tillbringade ett antal månader på Järvzoo för att bli betäckt är fortsatt ledare för gruppen. Hennes kalv – numera ståtliga tjuren ”Pitoraq Jr – höll sig några hundra meter ifrån övriga flocken.  ”Sofie” är mycket vaksam mot människor så hon ”varnade” på 300 meters håll. Det ser vi som ett gott tecken – att hon drar iväg med flocken om hon störs av människor.


Myskoxarna har även under 2011 fått tillökning

En kalv har fötts kunde Länsstyrelsens naturbevakare Stefan Mörtberg. Det är andra kalven som fötts på fjället i Härjedalen under 2000-talet. Kalven föddes i början på sommaren 2010. 


Myskoxarna har fått tillökning

En kalv har fötts konstaterade Länsstyrelsens naturbevakare Stefan Mörtberg på en av sina bevakningsturer av djuren. Det är första gången på 11 år som en kalv fötts på fjället i Härjedalen. Kalven föddes i början på sommaren 2010. Fader till kalven är den myskoxe som Sofie födde 2006 efter sin betäckning på Järvzoo.


Ett myskoxehäng i Härjedalen

Den vilda myskoxstammen i Härjedalsfjällen står på gränsen till utplåning, troligen beroende på inavel, störningar mm. Åtskilliga åtgärder har vidtagits för att rädda stammen – med varierande resultat. Som ett led i denna bevarandesträvan har nu ett myskoxhägn byggts. Anläggningen kommer att kunna fungera för både avels- och forskningsändamål men även vara ett attraktivt turistmål. Stor invigning var det söndagen den 21 juni 2010 med över 300 åskådare!


Moa är död, skjuten.

Myskoxekon Moa sköts strax efter klockan 11 på södra stranden av sjön Malmagen. Hennes naturliga instinkter var satta ur spel och korparna satt på hennes rygg. I samförstånd med veterinärer och Länsstyrelsen samt Naturvårdsverket fattades beslutet att avliva Moa.
Förutom att hon tappat ena hornet var Moa blind på höger öga. En skada på vänster bakben gjorde att kon också hade svårt att röra sig. Den hittills äldsta myskoxen i Härjedalen blev 21 år. Idag är 3 av de 7 kvarvarande myskoxarna mellan 16-18 år.


Äntligen en ny liten myskoxe i Funäsdalsfjällen.

Sofie har fött en kalv så nu består stammen i Härjedalen av nio djur.
Fader till kalven är ju tjuren Pitorak från Grönland. Betäckningen skedde i Järvzoo. I februari 2006 återkom Sofie till sina forna hemtrakter och var dräktiga.


Willy blev far efter sin död

Tjuren Willy hann tydligen betäcka kon Ida innan han dog. Men tyvärr har Willys avkomma tydligen dött också. Det finns tydliga spår hos Ida, eftersom en annan kalv diar henne, vilket tyder på att hon varit dräktig.


Nils G Lundh har gått bort

nils_g_lundh.jpgDör den stora allmänheten i Sverige var Nils G Lundh mest känd för sitt engagemang för de fem myskoxar som 1971 kom invandrande från Dovre för att slutligen bosätta sig Storvigeln sydväst om Fjällnäs i Härjedalen. Han var på den tiden hotellägare i Fjällnäs och kunde på nära håll studera myskoxarna. Myskoxarna blev mycket uppmärksamma i radio, TV och tidningarna, och så fort det rapporterades om myskoxarna var Nils G Lundh alltid den som kommenterade och förklarade och blev på så sätt "myskoxarnas talesman". Själv kallade han sig för "myskoxarnas advokat". Jag hade själv förmånen att träffa på Nils G Lund några gånger.

Myskoxen Ingemar insjuknade den 13 september och veterinärerna försökte hjälpa honom men förgäves. Han dog av en allvarlig diarrésjukdom torsdagen den 16 september. Ingemar är far till de flesta unga myskoxarna som finns kvar i Härjedalen. Han blev 11 år gammal. Ingemar fick sitt namn efter naturfotografen Ingemar Lind, bland annat känd för sin fina naturfilm om myskoxen. Myskoxen Ingemar föddes 1995. Samma år föddes en kalv till på fjället, som döptes efter Ingemar Linds hustru. Den kalven fick namnet Ylva.


Nytt hopp om framtiden?!?!

Under lördagen den 21 augusti 2004 transporterades tjuren Willy från Kolmårdens djurpark till stammen i Härjedalen. Han är ju ovan vid det fria livet men förhoppningsvis så får korna välkomna honom som en produktiv och viril tjur i stammen. Willy är 9 år och väger 314 kg.


En myskoxkalv är född

Det har blivit tillökning i stammen. Det föddes en kalv troligen i slutet av maj 2003. Elvaåriga tjuren Ingemar har visat sig mer potent än vad experterna trodde. Men det behövs nytt blod i stammen om den skall överleva säger länsstyrelsens naturbevakare Lars Rehnfeldt. Idag finns 10 myskoxar i vilt tillstånd som går på sommarbete i trakterna av Vigeln, någon km från norska gränsen. Stammen är mycket känslig mot störningar.

 

Skicka e-post till Myskoxen med frågor eller kommentarer om den här webbplatsen.
Copyright © RT-data 2013. Senast uppdaterad den 06 augusti 2013